Vrienden van Nehanda

Help de zwerf- en weeskinderen van Zimbabwe

 

Vrienden van Nehanda Website

 

 

Stichting Vrienden van Nehanda van start!

Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, op 20 november, gaat de stichting Vrienden van Nehanda officieel van start. Na een lange aanloop is de stichting klaar voor het werven van Vrienden: mensen die zich het lot van de zwerf- en weeskinderen aantrekken, in het bijzonder in Zimbabwe. In dit land is de armoede schrijnend. De werkloosheid is hoog (80 procent) evenals de repressie. President Mugabe en zijn regeringspartij ZANU-PF lijken bereid de economische groei, het welzijn van de bevolking en het internationale aanzien van Zimbabwe op te offeren aan het behoud van de macht. En binnen deze interne strijd blijken de kinderen te worden vergeten. Dat er wat moet gebeuren, is voor het stichtingsbestuur duidelijk.

Kinderen in Zimbabwe

Kind-zijn in Zimbabwe is allesbehalve gemakkelijk. Hoeveel kinderen tewerk gesteld zijn in huishoudens, fabrieken en op landerijen is niet helder. In de landbouw is het wel duidelijk: zo'n 10 procent van de werknemers is jonger dan zestien jaar. Als gevolg van de 'schoonmaakoperatie', die Mugabe in mei 2005 begon, zijn er nog meer kinderen uit de scholen gejaagd. Hun ouders kunnen het lesgeld niet meer opbrengen. Inmiddels volgt slechts 65 procent van de Zimbabwaanse kinderen nog onderwijs. De ngo Save the Children-UK sloeg in 2006 alarm over een toenemend aantal Zimbabwaanse kinderen dat illegaal de grens met Mozambique over gaat om aan de heersende armoede te ontsnappen. Veel van deze jonge migrantjes zijn aidswezen of individueel vertrokken in de hoop een beter leven in het economisch betere Mozambique te vinden. Maar ze lopen het risico geëxploiteerd en misbruikt te worden en/of in de prostitutie te belanden. En dan zijn er nog de talloze zwerf- en weeskinderen die tussen wal en schip raken, bedelen op straat, leven in kartonnen dozen. Sinds die beruchte 'schoonmaakoperatie' van Mugabe is hun aantal sterk gegroeid. Zij hebben hulp nodig. De stichting Vrienden van Nehanda gaat daar nu een bijdrage aan leveren.

Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Om de rechten van kinderen beter te kunnen beschermen, hebben de Verenigde Naties en UNICEF op 20 november 1989 het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Inmiddels is het verdrag door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend, waaronder Zimbabwe. De landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land. Ze moeten kinderen ook de kans geven om mee te denken en te praten over dingen die voor hen van belang zijn. Ieder land moet elke vijf jaar rapport uitbrengen aan een speciale commissie in Genève.

Besteding donaties

Op dit moment zijn we hard bezig om voor alle 180 kinderen een kerstcadeau te organiseren. De FNV heeft overvloedig actiemateriaal, dat inmiddels gedateerd is, aan de kinderen gegeven. Dit betekent dat ze allemaal een stoffen rugzakje krijgen met daarin onder meer een pen, een ballon en een snoepje. Er zijn twintig T-shirts beschikbaar en vijf speciaal bedrukte shirts met de tekst 'Power to Nehanda'. Deze T-shirts kunnen onder de kinderen verloot worden, evenals een aantal opblaasballen van FNV Mondiaal.
De verzendkosten neemt de stichting voor haar rekening. Hoe hoog dit bedrag zal zijn, laten we nog weten.

Wordt vriend en steun deze actie

We weten allemaal hoe fijn het is om in veiligheid op te groeien. En wie zelf kinderen heeft, weet hoe belangrijk een zorgeloze jeugd is. Daarom vragen we iedereen Vriend van Nehanda te worden. Voor vijf euro per maand kunt u een straatkind in Zimbabwe al wat extra's bieden. Het gemis van hun ouders verzachten en de pijn van de economische crisis een beetje wegnemen.

Gun hen een mooie toekomst. Word ook Vriend en laat hen daarmee voelen dat ze niet alleen staan. Geef ook de idealisten ter plekke, die zich het lot van deze kinderen aantrekken een kans. Word donateur voor vijf euro per maand.

Girorekening 3749002

Meldt u hier aan en wordt vriend

 

Reclame door Souls of Distortion

Souls of Distortion © 2006

Home: www.soulsofdistortion.nl